21. i 22. Rujna sudjelovali smo na studijskom putovanju u Ljubljani u sklopu Europskog projekta Novi put – razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika, kojeg ostvarujemo u partnerstvu s Gradom Rijeka, Centrom za socijalnu skrb Rijeka te Prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje u cilju provođenja niza aktivnosti koje doprinose psihosocijalnom boljitku beskućnika s ciljem njihovog što kvalitetnijeg uključivanja u život zajednice i promijene njihovog socijalnog statusa.

Studijsko putovanje započeli smo posjetom Javnom stanovanjskom skladu Mestne občine Ljubljana gdje smo prisustvovali prezentaciji o najmu nužnih smještaja i uvjetima za davanje istih koju je vodio direktor Sašo Rink. Nakon čega smo krenuli u razgledavanje objekata nužnih smještaja Mesne občine ljubljana uz prezentaciju o psihosocijalnom radu s korisnicima koju ju održao predsjednik Društva „Kralji ulice“  Bojan
Kuljanac.

Uslijedilo je i predstavljanje  EU projekta „Novi Put“, Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Rijeka i Folow up
team-a Projekta. Follow up tim je zadužen od strane Grada Rijeke, Udruge Oaza Rijeka, Centra za socijalnu skrb Rijeka i Prihvatilišta za beskućnike Ruže sv. Franje da svojim aktivnostima pridonese kvaliteti života korisnika nužnog smještaja Grada Rijeke. Prezentaciju, ispred follow up tima održala je naša Dajana Lukač u kojoj je navela aktivnosti Follow up tima u sklopu Centra za podršku beskućnicima: razgovore, savjetovanja i podršku pomoć kod traženja posla, pisanja životopisa i molbi za posao pomoć kod ostvarivanja socijalnih i zdravstvenih prava pomoć u izradi osobnih dokumenata pomoć kod pisanja žalbi, zamolbi, prigovora pomoć u učenju za osnovnu i srednju školu upućivanje djece u edukativne, sportske, zabavne, kulturne i druge aktivnosti grupe podrške i zabavno edukativne radionice te neobavezno druženje i zabavu.

Izlaganja aktivnosti i dosadašnjeg rada nastavila je i Alenka Žagar, viša savjetnica Odelka za zdravje i socijalno varstvo Mestne občine Ljubljana nakon čega se razvila potentna i konstruktivna rasprava čime smo kreirali pozitivnu i čvršću povezanost partnerskih organizacija te uvidjeli i druge primjere dobre prakse.