Predstavnici Udruge Oaza i Udruge Terra sudjelovali su na proslavi 20 godina djelovanja Udruge GONG 13.4.2017. godine u Zagrebu.

Povodom 20. obljetnice svoga djelovanja, udruga GONG organizirala je regionalnu konferenciju, vremeplov aktivističkih i umjetničkih praksi „U potrazi za Građankom/Građaninom“ i večernji kulturni program pripremljen u suradnji s udrugama KURZIV i DOMINO iz Zagreba, Centrom za kulturnu dekontaminaciju iz Beograda, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka, udrugom CIVIL iz Skopja, udrugom ANIMA iz Kotora, Kulturom promjene Studentskog centra iz Zagreba i zakladom SOLIDARNA, uz financijsku potporu programa Europa za građane.

Konferencija je osmišljena kao prostor za podsjećanje, razmjenu i promišljanje iskustava, međuodnosa i učinaka umjetničkih, aktivističkih i medijskih inicijativa izgradnje mira, zaštite građanskih i ljudskih prava, okoliša i javnih dobara koje su od kasnih 1980-ih do danas zamišljale, stvarale i promovirale ideje i prakse demokracije, smještajući građanku/građanina u poziciju političkog subjekta i stvaratelja društvenog značenja.

Svrha ovog regionalnog vremeplova bila je afirmirati, kao i propitati tradiciju progresivnog aktivizma i umjetničkog stvaralaštva u osporavanju i preoblikovanju dominantnih političkih, kulturnih i društvenih matrica u postjugoslavenskom prostoru, obilježenom sukobima, siromaštvom, devastacijom javnih dobara i okoliša, nepovjerenjem i dubokim podjelama. Ipak, taj je prostor i dalje višestruko povezan – svojim starim i novim granicama, nepravdama i traumama, kao i kreativnim iskoracima prema otporu, iscjeljenju i inovacijama.

Sudionici i govornici bili su protagonistkinje i protagoniste različitih generacija, tematskih interesa i lokacija poput Lepe Mlađenović, Nenada Zakošeka, Ane Brakus, Vesne Kesić, Dragana Zelića, Borke Pavičević, Žarka Puhovskog, Nade Golubović, Damira Arsenijevića, Suzane Jašić, Dobrice Veselinovića, Nidžare Ahmetišević, Dragana Koprivice i mnogih drugih.

Konferencija je otvorena uz interaktivni performans “Never Again. Never. Again?” bosanske umjetnice Elme Selman. Program konferencije trajao je od 10:45 do 17:00.

Dok je u večernjim satima bilo otvorenje izložbe „Otpor, pokret, promjena: fragmenti aktivističkih i umjetničkih praksi od kasnih 80-ih“ koju kurira Kurziv, monodrama „Postdiplomsko obrazovanje“ Vilija Matule i Siniše Labrovića uz glazbu Igora Pavlice te , Glazbena aktivistička slušaonica Ilka Čulića.