Prošlog petka, 03. prosinca 2021.  održana je javna tribina: Predstavljanje inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika „Novi put” s ciljem destigmatizacije beskućništva u široj javnosti, budući da je upravo stigmatizirajući stavovi prema beskućnicima predstavljanju značajnu prepreku u resocijalizaciji ove skupine građana. Tribina je ujedno bila prilika za osnaživanje stručnjaka koji rade s ovom kategorijom građana, kao i razmjena iskustava u radu s ciljem pronalaska najkvalitetnijeg modela pristupa ovoj skupini građana. 

Projekt „Novi put“ započeo je u 2020. godine, a provodi ga Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke, u partnerstvu s dva postojeća riječka prihvatilišta Udruge „Oaza“ i Franjevačkog svjetovnog reda Trsat „Ruže sv. Franje“ te Centra za socijalnu skrb Rijeka. „Novi put“ usmjeren je na resocijalizaciju beskućnika u svim aspektima njihovog života, a ciljem omogućavanja lakšeg pristupa socijalnim uslugama, pružanja psihosocijalne podrške, lakšeg snalaženja na tržištu rada i među propisima koji reguliraju njihova razna prava i obveze. S ciljem socijalizacije beskućnika u sklopu nužnog smještaja u veljači je otvoren Centar za podršku beskućnicima. Osim što je beskućnicima omogućen lakši pristup socijalnim uslugama, u sklopu prostora ponuđene su i druge aktivnosti usmjerene boljoj društvenoj i socijalnoj integraciji korisnika, od edukacijskih radionica i predavanja do prostora za pisanje školskih zadaća. Sredstva za projekt vrijedan gotovo 1,5 milijuna kuna u potpunosti su osigurana kroz natječaj „Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – Faza I.“ iz Europskog socijalnog fonda, Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020. Trajanje projekta je dvije godine i trenutno se provodi posljednja trećina zamišljenih aktivnosti.

Na tribini su sudjelovali predstavnici nositelja projekta, stručnjaci koji rade s ovom kategorijom građana, ali i zainteresirani korisnici prihvatilišta za beskućnike – Oaza te korisnici nužnog smještaja Grada Rijeke.

Korisnici su dobili priliku postaviti i dobiti odgovore na svoja pitanja, dok smo mi dobili priliku razmjeniti iskustva rada s ostalim partnerima na projektu i ojačati našu suradnju, te je predstaviti javnosti.