U utorak, 5. travnja 2022. godine, u 10.00 sati, u Hotelu Bonavia održala se završna konferencija dvogodišnjeg EU projekta Novi put – razvoj inovativnog programa socijalnog uključivanja beskućnika. Završna konferencija projekta Novi put okupila će stručnjake iz Rijeke, Zagreba, Splita, Osijeka i Ljubljane koji su predstavili svoja iskustva u radu i modele podrške beskućnicima.

Na početku skupa prisutnima se obratio zamjenik gradonačelnika Rijeka Goran Palčevski, voditeljica Službe za socijalnu skrb u Gradu Rijeci i voditeljica projekta Novi Put Maja Pudić te Pjer Orlić, član FollowUp tima projekta.

U sklopu projekta Novi put rekonstruiran je i opremljen prostor na lokaciji nužnog smještaja Grada Rijeke te pokrenut Centar za podršku beskućnicima čime je korisnicima omogućen lakši pristup socijalnim uslugama, pružanje psihosocijalne podrške te lakše snalaženje na tržištu rada. Pokrenut je FollowUp program kojem je cilj omogućiti beskućnicima stjecanje znanja i vještina kako bi se aktivno uključili u zajednicu te promijenili svoj socijalni status. Također, kroz projekt provodila se javna kampanja s ciljem osvještavanja problema beskućništva te je omogućena dodatna edukacija za stručnjake koji rade s beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.

Jedan od elemenata projekta je kazališna predstava „Crna vuna“ koja je nastala u suradnji  korisnika udruge Oaza i Kolektiva Igralke.

Projekt Novi put u partnerstvu su proveli Grad Rijeka, Centar za socijalnu skrb Rijeka, Udruga za beskućnike i socijalno ugrožene osobe Oaza i Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje“, a s ciljem bolje društvene i socijalne integracije beskućnika i osoba u riziku od beskućništva.