1. i 12. svibnja 2017. godine predstavnice Udruge Oaza i Udruge Terra sudjelovale su na Međunarodnoj konferenciji na visokoj razini pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Hrvatskog sabora na temu Zaštite ljudskih prava i jačanja demokracije u Europi. Osnovne teme koje su uvaženi domaći i strani stručnjaci prezentirali te o kojima se raspravljalo bili su: suzbijanje terorizma, sloboda govora i kako živjeti zajedno.

Naime, propitivanje ljudskih prava i jednakosti prisutno je u široj Europi, kao reakcija na masovne migracije, porast ekstremizma i nesnošljivosti, sigurnosne probleme, ali i još uvijek aktualne posljedice mjera štednje, koje pridonose rastu nejednakosti te daljnjoj radikalizaciji. Jedan od najvećih izazova suvremene Europe je ostvarivanje skladnog suživota, koji uključuje uspješnu integraciju osoba migrantskog podrijetla i novo pridošlih migranata i izbjeglica, ali i drugih društveno isključenih manjina, poput Roma. Upravo ostvarivanjem suživota možemo izgraditi otpornost na ekstremističke ideologije, te upravo to pruža protutežu mržnji i jača sigurnost građana.

Iako je na hrvatskoj i europskoj razini donijeto niz propisa koje štite ljudska prava, međutim o potpunoj zaštiti ljudskih prava u svakodnevnom životu još uvijek ne možemo govoriti.