10. listopada 2023. u Rijeci je u organizaciji Hrvatske mreže za beskućnike održan 17. Nacionalni susret o beskućništvu. Hrvatska mreža za beskućnike, osamnaest njenih članica i drugi dionici koji skrbe o beskućnicima provode aktivnosti s ciljem senzibiliziranja javnosti za problem beskućnika i beskućništva.

Pod sloganom „Ulica nije dom“ upozorili smo javnost i donositelje odluka na svim razinama na sve veći broj beskućnika i osoba u siromaštvu koje preko noći mogu završiti na ulici te da beskućništvo nije samo problem pojedinaca, već i problem našeg društva.
I ove godine želimo zahvaliti svim volonterima, suradnicima i donatorima koji nesebično pomažu rad organizacija koje diljem Hrvatske skrbe o beskućnicima i osobama u riziku od beskućništva.
U protekle tri godine, HMB je u partnerstvu sa Pravnim fakultetom sveučilišta u Zagrebu, Institutom za društvena istraživanja Ivo Pilar i sedam OCD-a te u suradnji s članicama HMB-a provodila projekt „Nova perspektiva za beskućništvo“, u sklopu kojeg su na temelju sedam znanstvenih istraživanja izrađene smjernice za javne politike.
U smjernicama preporučujemo: uključivanje osoba u neadekvatnim i nesigurnim uvjetima stanovanja u zakonsku definiciju beskućnika u skladu s ETHOS tipologijom; donošenje nacionalnog plana za prevenciju i borbu protiv beskućništva; nacionalnog plana socijalnog stanovanja; dekriminalizaciju beskućništva; sustavno financiranje prihvatilišta, prenoćišta i drugih usluga za beskućnike; razvoj modela „Housing First/Stanovanje prvo“ i drugih usluga koje će doprinijeti prevenciji beskućništva te za učinkovitiju međuresornu suradnju u skrbi o beskućnicima na svim razinama.
S obzirom da je na Svjetski dan beskućnika i Svjetski dan mentalnog zdravlja u sklopu ovogodišnjeg, 17. po redu Nacionalnog susreta održana je edukativna radionica „Mentalno zdravlje beskućnika“ budući da su mnoge osobe sa psihičkim smetnjama korisnici usluga prihvatilišta i prenoćišta. Drugi dan, predstavnici članica HMB-a sudjelovali su na treningu „Housing First/Stanovanje prvo“, najprimjerenijem modelu za skrb o beskućnicima.
Na sam Svjetski dan beskućnika, ispred Poglavarstva Grada Rijeke, Korzo 16 točno u 10.00 sati, održana je kratka javna akcija u suradnji s volonterima i učenicima Prve Riječke Hrvatske Gimnazije i Medicinske škole u Rijeci. Zahvaljujemo svim sudionicima i onima koji su objavama u medijima popratili ovaj važan događaj.